Анкета для письменника: Оксана Лущевська

Оксана Лущевська – сучасна українська письменниця, авторка понад 30-ти дитячих і підліткових книжок. Серед них – «Про кита», «Задзеркалля», «Пташина колискова», «Інший дім», «Паперова принцеса» та ін. Для збірки «Окуляри і кролик-гном» оксана написала оповідання «І в ананасики». Ми попросили письменницю відповісти на запитання нашої анкети, аби читачі могли більше дізнатися про неї.

1. Де й коли ти народилася, і де живеш нині?

Народилася в маленькому місті Тальному Черкаської області. Я так його люблю, що навіть написала книжку «З води у воду», у якій всі цікаві події відбуваються саме в тальному. Мрію, що до міста приїде медіа-проект Ukraїner з медіа-експедицією. Зараз я живу в місті Шарлотт, штат Північна Кароліна, США. Насправді, я проживала в кількох штатах – Пенсильванія, Колорадо, Джорджія, Флорида – але от Північна Кароліна мені нагадує дім саме природними ландшафтами. І це дуже кльооово!

2. Назви три слова, які тебе опишуть. Поясни їх.

Crazy-крейзі. Я постійно навантажую своїх друзів якимись креативними ідеями. Інколи я почуваюся, що я або дуже наполеглива, або трошки (дуже?) крейзі. Наприклад, навесні 2014 року я ініцювала на платформі Kikstarter проект «глобалізуємось разом із українсько-англійськими книжками-картинками». Тепер маємо круті книжки-білінгви! Або якось на зустрічі з дітьми в школі до мене підійшли дівчата і сказали, що в україні немає багато класних книжок саме для них і саме про них. І так я запропнувала Валі Взудульській «втягнутися» в ідею проекту, яка згодом переросла в книжку «Чат для дівчат». Далі – читацький онлайн-клуб Joyful Fox Reading Club… люблю 🙂  нон-стоп 🙂

Довіра. Я наскільки відкрита до людей, що  мене це дуже часто «обпікало» і навіть травмувало.

Баланс. Я займаюся йогою, де багато навчаюся балансувати. Це значить зважувати свої інтереси і слухати свою інтуїцію, коли соціум просто тисне з якимись дедлайнами чи вимогами.

3. Опиши себе-підлітка.

Ребеліан-гьорл, іще й з елементами трохи-обманювання (інколи я кажу, що я була таким собі «марктвенівським» томом сойєром чи «нестайківским» кольоком колючком). Я часто шукала виходу з того, що мене напружувало. А мене багато речей, справді, напружувало! Моє «внутрішнє» повстання приносило мені масу різних і приємностей, і неприємностей.

4. Назви свій найгірший і найкращий підлітковий досвід.

Найгірший. Я відразу входила в дві групи в класі: крутих дівчат – тих, із якими типу всі хочуть дружити, але водночас чомусь хлопці мене цькували, на відміну від інших у тій групі «крутих». І найобразливіше: хлопці закрили мені в класі, щоб «помацати» груди. Хоча вони цього не зробили, але це був пекельний досвід. Я нікому про це не розказала. Зараз я про цей досвід пишу книжку для читачів віком 9+. Уявляю, скільки дівчаток потравляють у подібні чи інші цькувальні ситуації.

Найкращий. У мене був кльовий двоюрідний брат. Я фанатіла, коли він приїжджав до бабусі в село, де я проводила канікули. У нього закохувалися всі дівчата. А я просто гордо ходила біля нього і «посміювалася», бо він же завжди мав дивитися за «своєю малою». Я була у виграші!

Кадр із вистави “Задзеркалля” за однойменною підлітковою повістю Оксани Лущевської

5. Розкажи, чому ви написали оповідання «І в ананасики».

Це просто! Це все трапилося зі мною! Хто не забуває купальника, особливо ліфчика, коли дуже-ну-дуже треба? Або щось інше не менш потрібне?! Забуваємо, ага. Таке буває у всіх. А якщо це поїздка кудись на канікули, то це може привести до колапсу. Отже, в оповіданні я розповіла свій досвід. Думаю, що він багатьом читачам буде близький. В оповіданні – 80% правди і 20% вигадки. Тоді в 90-х я не мала купальника в ананасики. Мала рожево-ягідний. І дуже хотіла, щоб у мене було багато різних, як у моєї подруги. Згодом мама купила мені два: в горошок і в стилі американського прапора. Останній у мене хотіли «позичити» всі дівчата в класі! )))

6. Твій улюблений музикант.

У мене дуже міксований плейліст. Наприклад, з українських – вибіркові пісні tik tu, onuka, pianoбой, рanivalkova, один в каное, maru і дещо джамали, бабкіна, дахибрахи. З англомовних – eccodek, dj dzes, katie melua, інколи sia, дещо з lp… дві пісні від laura reed.

7. Твій улюблений актор/актриса.

Немає актора. Але я люблю все від кінорежисера Веса Андерсона.

8. Улюблений колір.

Мінливо. Жовтий. Ягідний (рожевий), зелений.

9. Улюблений одяг.

Хе! Обожнюю йогістські легінси і майку… Загалом в одязі люблю зручність і контраст водночас.

10. Улюблена страва.

Веганські загалом. Хумус із морквочкою чи цукіні на пару.

11. Яку книжку ти читаєш, коли тобі погано?

Читаю «Just for today». Це книжка-картинка, яку написав Святий Джон XXIII і намалювала італійська художниця Бімба Ландманн. Я колись навіть інтерв’ю з нею робила. Або щось від Далай-лами.

12. Твоє хобі.

Йога.

13. Що порадиш почитати підліткам?

Книжки Наді Білої, Олі Купріян, Володимира Аренєва, Жаклін Вілсон, книжку «Чат для дівчат», повість «Бути мною» Анни Хьоґлунд, усе Ульфа Старка; ще книжку «Це зробила вона». Я слідкую за творчістю Галі Ткачук, Тані Стус, Валі Вздульської, це все мої колеги. Але вони круті!..

Пораджу і свою власну книжку «Задзеркалля»! Вона наскільки резонує з  підлітками, що юні суперзірки творчої Studio N.Zh. Під керівництвом режисерки Наталії Журавльової поставили виставу за повістю. Вона набуває такої популярності, що їх нині запрошують до різних міст україни. Мені також пише багато читачів 12-14 років про те, якою важливою для них є ця книжка. Кому цікаво – гляньте уривок вистави на ютюбі. Загалом, читайте багато!


Збірку оповідань «Окуляри і кролик-гном» адресовано читачам 10-12 років. Книжку в електронному форматі можна завантажити безкоштовно. Автори проекту сподіваються популяризувати серед юних читачів якісну сучасну українську літературу, знайомити їх із цікавими дитячими й підлітковими письменниками та робити книжки для дітей і підлітків доступнішими в складних економічних умовах.

До книжки ввійшли оповідання сучасних українських письменниць Саші Кочубей, Галини Ткачук, Ані Хромової, Тані Стус, Олександри Орлової, Альони Ярової, Валентини Захабури, Наталі Ясіновської, Ольги Купріян, Оксани Лущевської, Маші Сердюк та Надії Білої. Ілюстрації до збірки створила художниця Марія Гермашева.