Анкета для письменника: Ольга Купріян

Ольга Купріян – сучасна українська письменниця, авторка дитячих і підліткових книжок «Беркиць проводжає дідуся», «Суперклей для вази», «Солоні поцілунки» та багатьох оповідань. Для збірки «Окуляри і кролик-гном» Ольга написала оповідання «Майори». Ми попросили письменницю відповісти на запитання нашої анкети, аби читачі могли більше дізнатися про неї.

Фото: Оксана Вербовецька
Фото: Оксана Вербовецька

1. Де й коли ви народилися, і де живете нині?

Народилася під Києвом у селі Маковище. Це така красивенна місцина з неймовірною річкою Здвиж скраєчку. Живу в Києві, він теж красивий.

2. Назвіть три слова, які вас опишуть. Поясніть їх.

Працювати. Спостерігати. Любити.

Працювати. Якщо ти ростеш у селі, в тебе немає такого поняття, як «відпочинок», як його розуміють міські жителі. «Зміна діяльності – це відпочинок», – завжди казала моя мама. Тож я не вмію відпочивати й завжди придумую собі якусь роботу на зміну. Читання й писання – теж робота.

Спостерігати. Може таке бути, що я на вас дивлюся в метро десь і придумую про вас історію. Я запам’ятовую ваші жести, риси обличчя, що ви читаєте, що на вас одягнуто. Нотую почуті фрази. Це мені колись, імовірно, згодиться. Тепер я пишу книжку про підлітків і часом підслуховую їхні фрази на майданчиках. На щастя, маю змогу шифруватися, гуляючи з дитиною 🙂

Любити. І ще бути вдячною за це почуття. Я люблю різних людей. Найближчих – сім’ю, родину, друзів. Роботу, яка приносить мені задоволення. Книжки, фільми, подорожі, місця. Я потребую багато любові 🙂

3. Опишіть себе-підлітка.

Висока, дебела дівка. Вдягнута так, як вважає за потрібне мама (щиро кажучи, мені хочеться спалити всі свої тодішні фотки, ааа!). Я не любила в собі ніс, усмішку (весь час вона мені видавалася надто дитячою, а хотілося мати звабливу, як на фотках у журналі Cool Girl!), живіт, завеликі груди, волосся, яке не любило вкладатися, нігті, які не терпіли манікюру. Добре, що це все минає.

4. Назвіть свій найгірший і найкращий підлітковий досвід.

Я описую багато підліткового досвіду, але моя фішка в тому, щоб ніхто не знав, що це – справді відбулося. Найкращий і найгірший підлітковий досвід – це підліткові табори.

Пам’ятаю, як у дев’ятому класі поїхала в санаторій, де були такі ж дев’ятикласники, як я. Не помітила, як стала для них об’єктом для булінгу. Найгірший спогад записано в щоденнику тих часів: дівчата з кімнати прийшли й оббрехали мене, начебто я не змила в туалеті. Для булінгу не потрібні підстави. Якщо їх немає, їх вигадають. Це була ганьба, було страшно соромно. Я не могла з ними більше бути. Тоді я захотіла дуже захворіти і щоб приїхала мама й мене забрала. Й от я захворіла – гайморит, ура! Мене відселили в ізолятор, де було дуже самотньо і дуже спокійно. Я щось читала і вишивала. Мені було там краще, ніж серед ровесників. А потім приїхала мама, але зміна й так уже закінчилася. У мене досі є фото з того заїзду, де всі всміхаються, але все пам’ятаю.

Найкращий спогад – ми з моєю подругою Катею сидимо на лавці перед моїм домом. Пізній вечір. Кінець серпня. Падають зорі, а ми їх «ловимо» і стараємося встигнути загадати бажання. Тоді Катя підказала мені лайфхак: треба загадати бажання наперед, а як зірка впаде, то кричати голосно: ТАК!!!

Фото: Оксана Вербовецька
Фото: Оксана Вербовецька

5. Розкажіть, чому ви написали оповідання «Майори».

Це оповідання присвячено моїй бабусі, яка померла багато років тому і якої мені часом бракує. Я пам’ятаю досі свої відчуття, тому «Майори» – чиста правда. Звісно, така, якою є правда в літературному творі.

Я ще написала одну книжку про прощання – «Беркиць проводжає дідуся». Вона для молодших, тому в ній прямо не сказано, чи хтось помирає. Це вже на розсуд тих, хто читає. От після одного і другого я зрозуміла, що ця тема мені болить. І що я не можу про неї мовчати. Непроговорений біль так і несеш із собою, як Козлик у старому мультику ніс своє горе. А проговорений ділиш. Людям важливо, щоб їх розуміли, щоб їх вислухали, щоб із ними говорили. Людям незалежно від віку, правда?

6. Улюблений музикант.

Українські інді-гурти «Vivienne Mort», «Panivalkova».

«Florance and the Machine» люблю.

7. Улюблений актор/актриса.

Краще скажу, що улюблений режисер – Педро Альмодовар, він завжди підбирає гарних акторів.

8. Улюблений колір.

Відтінки фіолетового, синього, рожевий.

9. Улюблений одяг.

Маю одну просту червону сукенку в горошок, із кишенями. Здається, вона вже зносилася, але викинути не можу. Люблю себе в ній. Цей образ – волосся розлітається, ледь в’ється, білі балетки, сережки-метелики – такою я хотіла бути в підлітковому віці, а була вічно незграбним підлітком у недоладних джинсах і светрі не по фігурі.

10. Улюблена страва.

Суп і салат без майонезу. Ще обожнюю авокадо з сіллю, лимонним соком і перчиком! Краще на чорний хлібчик це все акуратно покласти і помідорчиком привалити.

Фото: Оксана Вербовецька
Фото: Оксана Вербовецька

11. Яку книжку ви читаєте, коли вам погано?

Коли мені погано, я не можу читати: думки розбігаються. Як правило, я слухаю сумні пісні по колу. Коли вдосталь насумуєшся, наплачешся, легше засинати й починати новий день.

12. Ваше хобі.

Малювання, рукоділля, смачні прості рецепти.

13. Назвіть книжки, які ви написали.

«Солоні поцілунки» («Академія», 2016) – дуже попсова книжечка про дівчат, стосунки, пристрасті. Читається за вечір. Вам може сподобатися.

«Беркиць проводжає дідуся» («Ранок», 2018).

«Суперклей для вази» («Ранок», 2018).

14. Що порадите почитати підліткам?

«Щоденник Анни Франк»

«Я, Чарлі, або Переваги сором’язливих» Стівена Чбоскі

«Помаранчеву дівчинку» Юстейна Ґордера

«Провину зірок» Джона Гріна

Усі книжки про Енн із Зелених Дахів Люсі Мод Монтгомері.


Збірку оповідань «Окуляри і кролик-гном» адресовано читачам 10-12 років. Книжку в електронному форматі можна завантажити безкоштовно. Автори проекту сподіваються популяризувати серед юних читачів якісну сучасну українську літературу, знайомити їх із цікавими дитячими й підлітковими письменниками та робити книжки для дітей і підлітків доступнішими в складних економічних умовах.

До книжки ввійшли оповідання сучасних українських письменниць Саші Кочубей, Галини Ткачук, Ані Хромової, Тані Стус, Олександри Орлової, Альони Ярової, Валентини Захабури, Наталі Ясіновської, Ольги Купріян, Оксани Лущевської, Маші Сердюк та Надії Білої. Ілюстрації до збірки створила художниця Марія Гермашева.