АНКЕТА ДЛЯ ПИСЬМЕННИКА: АЛЬОНА ЯРОВА

Альона Ярова – сучасна українська дитяча письменниця. Для збірки «Окуляри і кролик-гном» вона написала щемке й ліричне оповідання «Бабине літо». Ми попросили авторку відповісти на запитання нашої анкети, аби читачі могли більше дізнатися про улюблену письменницю.

– Де й коли ви народилися, і де живете нині?

– Народилась у Львовi. Декілька років тому переїхала до Швеції, де моє основне місце роботи. Але у Львові буваю настільки часто, що навіть не вважаю, що емігрувала. Мені подобається ідея мати два доми.

– Назвіть три слова, які вас опишуть. Поясніть їх.

Підприємництво: люблю починати щось нове, стартувати нові проекти. У 2008 заснувала у Львові мовну школу «Англійська для бізнесу».

Невгамовність: досі не знаю, чи місце, де я живу, – це місце, де хочу осісти, чи лише перевалочний пункт. Досі не можу сказати, що робота, якою займаюсь, – це справа мого життя чи лише наступний проект. І так про все:)

Незалежність: понад усе ціную свободу, люблю керувати своїм часом, намагаюсь уникати формату «офіс 9-18:00». Тому університетська робота – це мій вибір.

– Опишіть себе-підлітка.

– Ґекльбері Фінн. Постійно щось вигадувала, а потім збирала команду, щоб реалізувати якусь нісенітницю. Було весело.

– Назвіть свій найгірший і найкращий підлітковий досвід.

– Одного разу на відпочинку в Криму ми поїхали на Генуезьку фортецю. Я, моя подруга Аня і її бойфренд Льоша полізли на самісінький обрив, де пройти треба було по стежці завширшки в долоню. Ми, безстрашні (бо ж підлітки), ще й усілися на край обриву подивитись на краєвид. Ну, вигляд був звідти – аж подих захоплювало! Тільки відволікав шум із підніжжя фортеці. Якась жінка дуже схвильвано розмовляла й показувала на нас іншим людям. Роздивитись, хто там і що показує, було важко з такої висоти. Та коли ми спустились, побачили, що то була моя мама, страшенно перелякана. Вона зустріла нас словами: «Я дивлюсь вгору, а в мене аж ноги підкошуються від страху, як бачу, що якісь діти на самісінькому краю обриву сидять, ще й ногами махають». Ми таки зізнались потім, що то ми були. Але вигляд із фортеці був незабутній.

– Розкажіть, чому ви написали оповідання «Бабине літо».

– Того року померла моя баба Катя, яка була мені дуже близька. Я пам’ятаю кожне літо свого дитинства, проведене з нею. Коли я писала це оповідання, то було моє перше літо без баби Каті, мене переповнювали спогади й любов.

– Ваш улюблений музикант.

– Їх дуже багато, але Coldplay завжди зі мною.

– Ваш улюблений актор/актриса.

– У мене є улюблений режисер – Вуді Аллен. У його фільмах сприймаються усі актори (навіть можна витерпіти напівзакриті очі Крістен Стюарт).

– Улюблений колір.

– Червоний.

– Улюблений одяг.

– Сарафан+сандалі+сонячні окуляри.

– Улюблена страва.

– Люблю всі страви італійської кухні.

– Яку книжку ви читаєте, коли вам погано?

– «Аліса в країні чудес». Пом’ятаєте епізод про море сліз?

– Ваше хобі.

– Усе, що можна робити у воді, на воді, під водою: плавання, дайвінг, човни, катамарани, кораблі – це моя улюблена тема.

– Назвіть книжки, які ви написали.

– Оповідання «Чорно-біле» із збірки «Чат для дівчат» (ВСЛ 2016).

– Що порадите почитати підліткам?

– «Літо Марі-Лу» шведського письменника Стефана Касти. Це найдушевніший твір про підліткову дружбу.


Збірку оповідань «Окуляри і кролик-гном» адресовано читачам 10-12 років. Книжку в електронному форматі можна завантажити безкоштовно. Автори проекту сподіваються популяризувати серед юних читачів якісну сучасну українську літературу, знайомити їх із цікавими дитячими й підлітковими письменниками та робити книжки для дітей і підлітків доступнішими в складних економічних умовах.

До книжки ввійшли оповідання сучасних українських письменниць Саші Кочубей, Галини Ткачук, Ані Хромової, Тані Стус, Олександри Орлової, Альони Ярової, Валентини Захабури, Наталі Ясіновської, Ольги Купріян, Оксани Лущевської, Маші Сердюк та Надії Білої. Ілюстрації до збірки створила художниця Марія Гермашева.