Анкета для письменника: Аня Хромова

Аня Хромова – сучасна українська дитяча письменниця й перекладачка, авторка книжок «Монетка», «Драконе, киш!», лауреат конкурсів «Поетичні майстерні», «Неосфера», «Урбаперехрестя».

Для збірки «Окуляри і кролик-гном» Аня написала оповідання «Собачниця». Ми попросили авторку відповісти на запитання нашої анкети, аби читачі могли більше дізнатися про улюблену письменницю.

Де й коли ти народилася, і де живеш нині?

Народилась я в Києві і прожила в цьому місті до 25 років. А тоді переїхала до Ізраїлю. Живу тут у місті Нетанія вже майже десятиліття.

Назви три слова, які тебе опишуть. Поясни їх.

Оптимізм. Я невиправна оптимістка. У найскладніших ситуаціях десь всередині себе знаю – треба зібратись і йти далі. І якщо не завтра, то післязавтра буде краще.

Любов. Дуже важлива для мене річ. Якщо я якось і уявляю собі сенс життя, то ось він – любов.

Самообман. Я схильна до нього у страшних масштабах. Стараюся не забувати про це й постійно «протирати» внутрішню оптику.

Опиши себе підлітка. 

Трохи депресивна, заплутана, не впевнена ні в чому. Напоказ до всього байдужа, а насправді вразлива. Цікава до всього нового. Схильна до самокопання й роздумів. Відкрита і щира.

Назви свій найгірший і найкращий підлітковий досвід.

У старших класах я вчилась у школі, атмосфера в якій була страшенно лицемірною, і, як мені тоді відчувалося, тоталітарною.  Це мене страшенно пригнічувало. Настільки, що вибираючи ВНЗ, я одразу відкинула ті, де підкреслювали, що мають свій «дух навчального закладу», «систему цінностей» абощо. Після шкільного досвіду мене від подібних зворотів аж нудило.

То, мабуть, був найгірший досвід. Щоправда, зараз розумію, що він багато чому мене навчив.

А найкраще – то було вештання містом. Безкінечні прогулянки з друзями. Ну, і веселощі, концерти, посиденьки з подругами.

Розкажи, чому ти написала оповідання «Собачниця».

Мені хотілося сказати, що в наших руках дуже багато. Значно більше, ніж ми часом собі думаємо. І якщо шукати позитивні шляхи до досягнення своєї мети, можна багато чого досягти. А ще нерідко сам цей шлях вчить нас чудовим новим речам.

Твій улюблений музикант.

Улюблена група на всі часи – The Doors. Але за 20 років я так добре вивчила всі їхні пісні, що зараз слухаю дуже рідко. Мій плеєр підказує, що останнім часом я найбільше слухала Фіону Епл, Вікторію Ханну, The Decemberists, Arctic Monkeys, Hozier, Howling Wolf, «Один в каное», First Aid Kit, Annenmaykantereit і Регіну Спектор.

Твій улюблений актор/актриса.

Тільда Свінтон, Джонні Депп, Том Харді, Маріон Котіяр і ще не перерахувати.

Улюблений колір.

Синій

Улюблений одяг.

Джинси

Улюблена страва.

Ковбаса й устриці

Яку книжку ти читаєш, коли тобі погано?

Народні казки й легенди.

Твоє хобі.

Малювання.

Що порадиш почитати підліткам?

Колись викладачка зарубіжної літератури порадила нам одну цікаву річ: не бійтеся читати складних книжок, книжок, яких ви, може, не до кінця розумієте й не можете ще зрозуміти. Це піднімає планку й тягне вгору. Вона була дуже хорошою викладачкою. Тому я переказую вам її пораду.


Збірку оповідань «Окуляри і кролик-гном» адресовано читачам 10-12 років. Книжку в електронному форматі можна завантажити безкоштовно. Автори проекту сподіваються популяризувати серед юних читачів якісну сучасну українську літературу, знайомити їх із цікавими дитячими й підлітковими письменниками та робити книжки для дітей і підлітків доступнішими в складних економічних умовах.

До книжки ввійшли оповідання сучасних українських письменниць Саші Кочубей, Галини Ткачук, Ані Хромової, Тані Стус, Олександри Орлової, Альони Ярової, Валентини Захабури, Наталі Ясіновської, Ольги Купріян, Оксани Лущевської, Маші Сердюк та Надії Білої. Ілюстрації до збірки створила художниця Марія Гермашева.