Анкета для письменника: Саша Кочубей

Саша Кочубей – українська дитяча письменниця. Читачі знають і люблять її за книжками «Сім нескладух Говорухи», «Книга рекордів Говорухи», оповіданнями в «Чаті для дівчат», «Хрестоматії сучасної української дитячої літератури».

Для книжки «Окуляри і кролик-гном» Саша написала дотепне оповідання «Інструкція для Інни». Ми попросили авторку відповісти на запитання нашої анкети, аби читачі могли більше дізнатися про улюблену письменницю

Де й коли ти народилася, і де живеш нині?

Я народилася у місті Умань. Потім вступила до Київського національного лінгвістичного університету й переїхала до Києва. Із 17 років живу в Києві.

Назви три слова, які тебе опишуть. Поясни їх.

Мрійниця. Я любила мріяти ще з дитинства. Про таких, як я, кажуть «вона витає в хмарах». А я вірила і вірю, що всі мрії мають силу здійснитися. Зрозуміло, що варто докласти зусиль, робити кроки до їх втілення. І тоді вони перетворяться на реальність.

Трохи «тойво». Завжди почувалася не такою, як усі, інакшою. Уже зараз розумію, що це добре – відрізнятися від інших.

Як нема двох однакових листочків у природі, так само нема двох однакових людей. Зараз мені подобається, що я інакша. Але коли вчилася в школі, то виділятися боялася, намагалася «злитися» з усіма.

Перфекціоністка. Раніше я вважала, що перфекціонізм – це добре. А потім в певний момент зрозуміла, що надто вимоглива до себе. Хочу знати все й одразу, робити все досконало із самого початку, сварю себе за помилки, боюся здатися некомпетентною в чомусь.

Так нас виховували у школі: помилки – це погано, щось не знати – це погано, вчитися на середні бали – погано. А в реальному дорослому житті все інакше.

Помилки – це круто, адже тільки помиляючись, ти можеш навчитися чомусь новому. Тому я зараз перевиховую себе 🙂

Опиши себе підлітка. 

Чутлива й ранима дівчинка, яка переймається через своє навчання, через зовнішність, через сварки батьків, через хлопців… Коротше кажучи, набагато легше перерахувати речі, через які я не переймалася 🙂

Назви свій найгірший і найкращий підлітковий досвід. 

Найгірший досвід – коли мені було 15 років, померла моя рідна сестра, з якою ми були дуже близькі. То був найважчий період у моєму житті.

Найкращий досвід – це поїздки до Києва, «тусовки» із сестрами, вчителька з англійської мови Тетяна Михайлівна. Вона була єдиною вчителькою, яку цікавила не лише шкільна програма, а й ми самі – наш внутрішній світ, мрії, наше майбутнє. Тетяна Михайлівна залишалася з нами після уроків і розмовляла.

Була іще одна особлива вчителька з англійської, теж Тетяна (по-батькові не пам’ятаю). Вона навчала нас іноземної мови десь у 5-6 класах. За добре зроблену домашку чи виступ на уроці вона дарувала по сердечку (вирізала їх з листівок і підписувала). Я дуже довго берегла їх.

Розкажи, чому ти написала оповідання «Інструкція до Інни».

Я написала оповідання про дівчинку, яка пише інструкцію до себе, щоб дорослим було легше зрозуміти її.

Інструкція – це метафора того, що до кожної людини (не лише дитини чи підлітка) можна знайти підхід.

Часом варто поставити себе на її місце і спробувати зрозуміти, чому вона діє та реагує так, а не інакше. Ця інструкція – це крок назустріч з боку дівчинки. Вона хоче, щоб дорослі зрозуміли її, і намагається зрозуміти себе сама.

Твій улюблений музикант.

Вони змінюються. Зараз в плеєрі Pharrell Williams, Sia, Walking on Cars, Foals, Imagine Dragons, The Weeknd, Hurts.

Твій улюблений актор/актриса.

Лео Ді Капріо. У підлітковому віці я була в нього закохана 🙂

Улюблений колір.

Жовтий, зелений.

Улюблений одяг.

Такий, в якому я почуваюся собою.

Улюблена страва.

Паелья з морепродуктами.

Яку книжку ти читаєш, коли тобі погано?

«Маленький принц». Ця книжка (текст та ілюстрації) має силу зцілювати.

Твоє хобі.

Подорожі, малювання, писання.

Що порадиш почитати підліткам?

«Вітер з-під сонця» Оксани Лущевської, «Переваги сором’язливих» Чбоскі.


Збірку оповідань «Окуляри і кролик-гном» адресовано читачам 10-12 років. Книжку в електронному форматі можна завантажити безкоштовно. Автори проекту сподіваються популяризувати серед юних читачів якісну сучасну українську літературу, знайомити їх із цікавими дитячими й підлітковими письменниками та робити книжки для дітей і підлітків доступнішими в складних економічних умовах.

До книжки ввійшли оповідання сучасних українських письменниць Саші Кочубей, Галини Ткачук, Ані Хромової, Тані Стус, Олександри Орлової, Альони Ярової, Валентини Захабури, Наталі Ясіновської, Ольги Купріян, Оксани Лущевської, Маші Сердюк та Надії Білої. Ілюстрації до збірки створила художниця Марія Гермашева.