Анкета для письменника: Валентина Захабура

Валентина Захабура – сучасна українська дитяча письменниця, авторка книжок «Ой, Лише, або З чим їдять вундеркіндів»,  «Ой, Лише, або Як потрапити в халепу?». Для збірки «Окуляри і кролик-гном» вона написала оповідання «Про Любов і не тільки». Ми попросили авторку відповісти на запитання нашої анкети, аби читачі могли більше дізнатися про улюблену письменницю.

1. Де й коли ти народилася, і де живеш нині?

Я народилася в Києві казна коли (дощового літа 1978 року), тут і живу досі. Сонце й зиму люблю більше за сирість і мряку.

2. Назви три слова, які тебе опишуть. Поясни їх.

Настрій – я дуже залежна від настрою.

Любов – усе, що я роблю має відбуватися з почуття любові, інакше нічого не відбудеться, навіть борщ.

Читання – я абсолютно залежна від читання. Навіть якщо обіцяю собі відпочити від книжок… то читаю якусь шалену кількість статей.

3. Опиши себе-підлітка. 

Інтроверт, яка пірнає у спілкування й дружбу. Часом втомлюється і знову ховається у книжки. Довірлива й відчайдушна. Дуже стильна, бо ніколи не переймалася модою, а носила ті речі, які знаходила в себе, у мами, у тата, у бабусі (так) і просто комбінувала як заманеться. Вінтаж, бохо, стріт.

4. Назви свій найгірший і найкращий підлітковий досвід. 

Найгірший – дізнатися, що з тобою «дружать», щоб просто бути ближче до іншої, скажімо, «коханої» людини. І ніби ти потрібна подружці, і вам весело разом, але минає її захоплення – і минає ваша дружба.

Найкращий – археологічна практика у Вишгороді з однокласниками після 10 класу. Це була щоденна подорож крізь віки, ми копали храм Бориса й Гліба, цвинтар 16 століття, чистили кістяки, справляли «тризни», ходили босі під дощем, горлали пісень і були справжніми археологами.

5. Розкажи, чому ти написала оповідання «Про Любов і не тільки».

У мене немає рідних братів і сестер, так трапилося, але вони є в моїх друзів. Я ж мала двоюрідних, і мала змогу спостерігати, як важко старшій, єдиній, коханій дитині, «пупчику Всесвіту» для мами й тата, бабусь та дідусів, прийняти народження молодших, особливо, коли їх кілька. Як важко ділитися батьківською любов’ю. Або як старшу на кілька років дівчинку чи хлопця батьки призначають «нянькою» для менших, вимагають відповідальності й позбавляють дитинства, ніби це для неї народжені братики-сестрички. Або ж як батьки вважають, що дівчинка-підліток і так все розуміє, вона ж розумниця, відмінниця, і не говорять прямо й чесно, що чекають на іншу дитинку, а граються в натяки.

6. Твій улюблений музикант.

З українських музикантів – це Гриць Вагапов і його гурт «Вперше Чую», вони співають байкерський рок.

7. Твій улюблений актор/актриса.

У мене багато улюбленців. Зі старших – Колін Ферт, Джонні Депп. З юних, наприклад, Міллі Боббі Браун.

8. Улюблений колір.

Червоний, чорний, жовтий, відтінки коричневого.

9. Улюблений одяг.

Зручний. Це можуть бути шалик+спортива куртка+ індійські шаровари + кеди. Або косуха+джинси+ черевики. Або сарафан + палантін. Дійсно, усе, що зручно в конкретний момент.

10. Улюблена страва.

Колись були пельмені, потім суші, потім суп-місо, потім тат-тар… Але завжди лишається гаспачо: сирий суп із перетертих трав та овочів, переважно помідорів.

11. Яку книжку ти читаєш, коли тобі погано?

Різні й багато, але перші на думку спадають: Ден Сіммонс «Гіперіон» (всю серію), Рей Бредбері «Кульбабкове вино».

12. Твоє хобі.

Читати – це манія, а не хобі, тому: сноублейди – короткі, але швидкі лижі. Подорожі, співи з друзями.

13. Що порадиш почитати підліткам?

Я пораджу авторів, а книжки оберіть самі: Гридін, Кочубей, Малетич, Купріян, Дерманський, Ткачук, Хромова, Стус, Аренєв, Старк, Паар, Вілсон, Брашарес. Насправді, я раджу йти до бібліотеки й питати там, що є цікавого. Бо цікаві Хаггард  і Нестлінгер, Портер і Нестайко,  Стельмах і Кестнер, Крапівін і Носов, Ожеговська й Ліндгрен. Цікавих книжок дуже багато, бо й смаків багато.


Збірку оповідань «Окуляри і кролик-гном» адресовано читачам 10-12 років. Книжку в електронному форматі можна завантажити безкоштовно. Автори проекту сподіваються популяризувати серед юних читачів якісну сучасну українську літературу, знайомити їх із цікавими дитячими й підлітковими письменниками та робити книжки для дітей і підлітків доступнішими в складних економічних умовах.

До книжки ввійшли оповідання сучасних українських письменниць Саші Кочубей, Галини Ткачук, Ані Хромової, Тані Стус, Олександри Орлової, Альони Ярової, Валентини Захабури, Наталі Ясіновської, Ольги Купріян, Оксани Лущевської, Маші Сердюк та Надії Білої. Ілюстрації до збірки створила художниця Марія Гермашева.