Анкета для письменника: Олександра Орлова

Олександра Орлова – сучасна українська дитяча письменниця, перекладачка, літературний оглядач і популярний блогер, авторка книжок “Подорож до країни Мурвіль”, серії “Ліза і друзі” та ін.

Для збірки «Окуляри і кролик-гном» увійшло однойменне Сашине оповідання, воно й дало назву всій книжці. Ми попросили авторку відповісти на запитання нашої анкети, аби читачі могли більше дізнатися про улюблену письменницю.

Де й коли ви народилися, і де живете нині?

Народилася давненько 🙂 1984 року в чарівному місті Кам’янець-Подільський. Останні п’ять років живу на Північно-Західному узбережжі США в “місті дощів” (але також чарівному) Сіетлі та на його околицях.

Назвіть три слова, які вас опишуть. Поясніть їх.

Кіт, книжка, чай. У дитинстві я жила у великому приватному будинку. У нас була чимала бібліотека й коти, а ще змалечку мене привчили до чаювання (я навіть пам’ятаю першу свою “чаєву кружку” – із совою і, як не дивно, світлофором), тож оце тріо “кіт, книжка, чай” уособлюють для мене затишок. Чималий період, поки я була студенткою й часто переїздила, доводилося обходитися без кота, але вже кілька років є Ешер, тож усе як слід.

Опишіть себе-підлітка.

Я була зануда. Симпатична відмінниця, з купою позакласих занять і щирою вірою, що мені добре вдаються вірші. Для повноти образу “заучки” (якою мене нерідко й називали) не вистачало тільки окулярів, але вони згодом додалися.

Назвіть свій найгірший і найкращий підлітковий досвід.

Найгірший досвід – літо, коли зі мною перестали спілкуватися подруги з двору через хлопця – нового сусіда. Мені було 12, і це здавалося кінцем світу, але опорою мені стали рідні. А ще, через вимушену самотність, я навчилася ладнати із собою, почала більше читати і спостерігати.

Найкращий досвід – коли покинула гру на фортепіано. Вивільнилося стільки часу! Наприклад, на багаторазове прослуховування Джимі Гендрікса або «Нірвани». Потім залишалося тільки закохатися в однокласника-рокера, що я і зробила. Але це вже зовсім інша історія! 🙂

Розкажіть, чому ви написали оповідання «Окуляри і кролик-гном».

Мені кортіло написати про окуляри, бо я сама пережила досвід “чотириокої” дівчинки і переживаю його й досі.

А на кролика й Австралію мене надихнула одна з прихильниць Ешера на Instagram – юна австралійка, у якої багато домашніх кроликів.

Улюблений музикант

Із західних – Руфус Вайнрайт і Флоренс Велч. З українських – подобається те, що роблять ONUKA і PIVNICH.

Улюблений актор/актриса

Майкл Фассбендер, або Fassy, як називають його американці, і Кейт Бланшетт. З молодших: Езра Міллер та Сірша Ронан. Взагалі, люблю кіно – багато улюбленців!

Улюблений колір

Сірий, як дощ.

Улюблений одяг

Гірчичний кардиґан, який “позичила” у чоловіка.

Улюблена страва

Пиріг із яблуком!

Яку книжку ви читаєте, коли вам погано?

Щоразу іншу.

Ваше хобі.

Клаптикове шиття.

Назвіть книжки, які ви написали.

“Подорож до країни Мурвіль”, серія “Ліза і друзі”, серію малючих англомовних книжок для проекту Chimalecha Books. Взагалі, люблю писати малу прозу – дитячу і дорослу. Якщо довго ношу в собі якусь історію, гублю деталі й настрій, краще розповісти все й одразу!

Що порадите почитати підліткам?

“Кораліна” Ніла Ґеймана, “Чарівник Земномор’я” Урсули Ле Ґуїн, “У пошуках Аляски” Джона Ґріна, “Вітер з-під сонця” Оксани Лущевської.


Збірку оповідань «Окуляри і кролик-гном» адресовано читачам 10-12 років. Книжку в електронному форматі можна завантажити безкоштовно. Автори проекту сподіваються популяризувати серед юних читачів якісну сучасну українську літературу, знайомити їх із цікавими дитячими й підлітковими письменниками та робити книжки для дітей і підлітків доступнішими в складних економічних умовах.

До книжки ввійшли оповідання сучасних українських письменниць Саші Кочубей, Галини Ткачук, Ані Хромової, Тані Стус, Олександри Орлової, Альони Ярової, Валентини Захабури, Наталі Ясіновської, Ольги Купріян, Оксани Лущевської, Маші Сердюк та Надії Білої. Ілюстрації до збірки створила художниця Марія Гермашева.