Анкета для письменника: Галина Ткачук

Галина Ткачук – сучасна українська дитяча письменниця, авторка книжок «Вечірні крамниці вулиці Волоської», «Тринадцять історій у темряві», «Гойдалка під кленом», «Синя коробка» та багатьох інших.

Для збірки «Окуляри і кролик-гном» Галя написала дотепне оповідання «Дурацькі теми». Ми попросили авторку відповісти на запитання нашої анкети, аби читачі могли більше дізнатися про улюблену письменницю.

Де й коли ти народилася, і де живеш нині?

Я народилася 27 серпня 1985 року у Хмельницькому, бо там жили мої бабусі і діди. Виросла я на Київщині і живу тут.

Назви три слова, які тебе опишуть.

Білка (я схожа на білку, це мій фірмовий знак).

Книжки (це світ, в якому я живу).

Абрикос (це випадкове слово, яке зараз спало на думку, воно має позначати мою непередбачуваність).

Опиши себе підлітка.

Приблизно така ж, як зараз, тільки мінус кілька кіло ваги 🙂

Назви свій найгірший і найкращий підлітковий досвід.

Мабуть, один із найкращих моїх досвідів підліткових років – це початок активного меломанства. Пам’ятаю найперший рок-концерт, на якому була із однокласниками. Київський Палац спорту, грудень двотисячного року, концерт був присвячений остаточному закриттю ЧАЕС. Я дуже чекала на виступи Скрябіна і ВВ. Пам’ятаю, однокласники іще дуже фанатіли від гурту Green Grey.

Розкажи, чому ти написала оповідання «Дурацькі теми».

Я випадково стала свідком подібної ситуації – і дуже здивувалася. Вона здалася мені варта того, щоб стати оповіданням.

Улюблений музикант.

Дуже-дуже багато. Якщо треба назвати когось одного, хай буде Джамала, вона теж народилася 27 серпня. А з майстрів найвищого класу назву Ніну Сімон. Я півжиття захоплююся нею.

Улюблений актор/актриса.

Не пригадаю прізвище, але це та актриса, котра грала роль випадкової білки у мультфільмі «Монстри на канікулах – 2».

Улюблений колір.

Фіолетовий, зелений і всі решта.

Улюблений одяг.

Сукня інфанти Маргарити на портреті Веласкеса у Музеї мистецтв імені Ханенків.

Улюблена страва.

Пиріг зі шпинатом, кава і кавун.

Яку книжку читаєш, коли тобі погано?

Збірку віршів Віслави Шимборської.

Твоє хобі.

Переживати за долю світу.

Що порадиш почитати підліткам?

О, зараз я нараджу! Із перекладів українською, виданих останнім часом, раджу книжки Джона Гріна, Рейнбоу Ровелл, Ніла Ґеймана, Ніколи Юн. І принагідно раджу читати сучасну англомовну літературу в оригіналі. Також раджу нашу книжку «Чат для дівчат», яка вийшла 2016 року (це збірка оповідань, там є і vjмоє) оповідання), і раджу стежити за усіма авторками з неї.


Збірку оповідань «Окуляри і кролик-гном» адресовано читачам 10-12 років. Книжку в електронному форматі можна завантажити безкоштовно. Автори проекту сподіваються популяризувати серед юних читачів якісну сучасну українську літературу, знайомити їх із цікавими дитячими й підлітковими письменниками та робити книжки для дітей і підлітків доступнішими в складних економічних умовах.

До книжки ввійшли оповідання сучасних українських письменниць Саші Кочубей, Галини Ткачук, Ані Хромової, Тані Стус, Олександри Орлової, Альони Ярової, Валентини Захабури, Наталі Ясіновської, Ольги Купріян, Оксани Лущевської, Маші Сердюк та Надії Білої. Ілюстрації до збірки створила художниця Марія Гермашева.