Аня Хромова: “Крім добрих намірів, треба ще натхнення, сил, хорошого настрою, а їх, буває, бракує”

12743973_10153468021986448_5360524702100965070_n

Основним натхненням для історії, розказаної у “Монетці”, був мій батьківський досвід.

Мабуть, то усім батькам знайомо: коли цілий день не бачиш своєї дитини, передчуваєш радісну зустріч, приходиш забирати її з садочка, а тоді щось іде не так і спілкування через кілька фраз перетворюється на сплеск негативних емоцій.

Monetka_p8-9

І от коли таке трапляється, потім аналізуєш свою поведінку і думаєш: “Отут, мабуть, можна було сказати отак і так, але чомусь я про це не подумала”. А буває, з напружених ситуацій вдається вийти безкровно — без сліз, образ, — і почуваєшся переможцем. Думаєш: “От я молодець, от тепер завжди так робитиму”.

Але, крім добрих намірів, треба ще натхнення, сил, хорошого настрою, а їх, буває, бракує.  Часом фантазія пробуксовує, жарти не вигадуються.

Monetka_p10-11

Особисто мене в моєму батьківстві надихають дитячі книжки, де батьки мають якийсь позитивний погляд на повсякденні труднощі, якось із фантазією виходять зі знайомих кожному ситуацій. Завжди потім думаю: “О, герой тут вчинив отак і отак, я теж так можу, можу не зосереджуватися на труднощах”.

А ще я бачу, що діти дуже люблять подібні історії. Бо вони цінують таку батьківську поведінку, сприймають веселощі, вигадки, спільні ігри як прояв любові. Думаю, вони насправді прекрасно бачать, коли мама чи тато позитивно вирішують ситуацію чи пропонують якийсь фантазійний, несподіваний хід. І читати про це — також втіха для них.

Monetka_p16-17

Крім того, я вірю, що таким чином вони вчаться самі вирішувати складні конфліктні ситуації позитивними засобами. І я дуже рада, що мені випала можливість самій розказати таку історію. Це, насправді, неабияке задоволення.

Аня Хромова – авторка віршів, прози, перекладачка і мама двох діток. Живе в Нетанії, Ізраїль.
У видавництві “Братське” вийшла друком її перша дитяча книжка –  “Монетка”/A Coin – з ілюстраціями Анни Сарвіри.
Ця книжка-картинка отримала найвищу відзнаку “Рейтингу критика” – 2015.